Вирусът на африканската чума е патогенен само за дивите и питомните

...
Вирусът на африканската чума е патогенен само за дивите и питомните
Коментари Харесай

Експерт: Купувайте свинско месо само от търговската мрежа

Вирусът на африканската чума е патологичен единствено за дивите и питомните прасета. Използването на свинско месо от хората не може да ги разболее, само че е целесъобразно да се купува месо от комерсиалната мрежа. Всяко пазаруване на месо от местата, където има болест, съставлява риск за разпрострaнението на това заболяване. Това сподели в предаването " Плюс-минус " по Нова телевизия зам.-директорът на Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието и храните доктор Илиян Костов, съобщи вести.бг.

За хората вирусът не е патологичен, не носи никаква смъртна опасност, само че с консумирането на месо, което не е обработено топлинно, има голям риск за животните, изясни доктор Костов.

По думите му инфектираните свине се унищожават според европейското законодателство в 3-километровата зона за да се спре разпространяването на болестта. В 10-километровата зона се взема кръв, с цел да се изследва вирусът. Започваме и осведомителни акция, с цел да уведомим кметовете какви ограничения би трябвало да се вземат, с цел да се запазят животните, уточни специалистът.

Той заяви, че сега огнищата на болестта са 19.

Заболяването се придвижва по два метода. Първият е контакт сред заболели и здрави животни, като най-често контактът е сред диви прасета и така наречен прасета от задния двор. Другият метод е така наречен косвен транспорт с боклуци, които не са обработени. Затова е доста значимо да се спре нерегламентираното придвижване на животни и хора от местата, където е открито болестта, сподели още доктор Илиян Костов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР